Woonzorgcentrum

Woonzorgcentrum

Zilvervogel te Woumen, vroeger De OpenLink genaamd, is een dynamisch en vooruitstrevend woonzorgcentrum voor ouderen met een hoog zorgprofiel gelegen in de gemeente Woumen, tussen Diksmuide, Ieper en Roeselare. 

Het woonzorgcentrum telt 93 woongelegenheden voor permanent verblijf en 3 kamers kortverblijf. Zilvervogel Woumen biedt de mogelijkheid aan koppels om samen te wonen in een zorgflat in het woonzorgcentrum.

Het woonzorgcentrum is gelegen in de dorpskern van Woumen naast de lagere school, kleuterschool en het ontmoetingscentrum. Dit biedt de mogelijkheid om als bewoner actief betrokken te blijven aan het dorpsleven. Vanuit de samenwerking met de plaatselijk verenigingen wordt het dorpsleven in het woonzorgcentrum binnen gehaald. 

Wonen en leven

Aangenaam wonen en leven met oog voor de totaalzorg voor elke bewoner, daar streven we naar. Bij ons staat u, de bewoner centraal en passen we de zorg aan naargelang uw behoeften en wensen binnen de mogelijkheden van ons woonzorgcentrum. Met een multidisciplinair woonzorgteam staan wij garant voor aangenaam wonen waarbij kwaliteit voorop staat en totaalzorg in een open, vertrouwde en familiale sfeer. Familiale gemoedelijke cultuur met een professionele invalshoek daar gaan we voor.

Bij ons is er ruimte voor zowel lichamelijke zorg als psychosociale en existentiële zorg. Naast de zorg wordt in Zilvervogel Woumen ingezet op aangenaam wonen en leven. De individuele woongelegenheden worden gegroepeerd rond ruime livings met ingerichte keuken waarbij de huiselijkheid primeert. Een woonvorm varieert van 18 tot 24 woongelegenheden. Wie liever meer op zichzelf woont kan terecht in de zorgflats. De zorgflats vormen samen een woonvorm op het gelijkvloers.

Multidisciplinaire zorg

In elke woonvorm is een multidisciplinaire team van medewerkers actief. Het team bestaat uit:

 • medewerkers hoteldiensten
 • medewerkers zorg zoals zorgkundigen en verpleegkundigen
 • medewerkers paramedici zoals kinesitherapeuten, ergotherapeuten, logopedist

Elk multidisciplinair team wordt gecoacht door een teamcoach, de hoofdverpleegkundige. Door te werken met multidisciplinaire teams kennen de bewoners en de medewerkers elkaar beter en kan er ingespeeld worden op individuele noden en vragen van de bewoners. 

In werkgroepen specialiseren medewerkers zich in één of meerdere items:

 • menswaardig levenseinde
 • voedingszorg
 • comfortzorg/zelfzorg
 • ergonomie
 • psychische kwetsbaarheid (oa dementie)
 • wondzorg
 • incontinentiezorg 
 • diabetes

Daginvulling

In Zilvervogel biedt u kansen om zich te jeunen zowel in het woonzorgcentrum als erbuiten. Als bewoner kiest u op basis van uw mogelijkheden en interesse om deel te nemen aan de activiteiten.

Activiteiten

Een team van medewerkers, vrijwilligers en studenten zet in op betekenisvolle daginvulling zowel in groep als individueel, zowel op de woonvorm, in de foyer van het woonzorgcentrum als erbuiten.

Zingeving

Bewoners krijgen de kans om op woensdagvoormiddag deel te nemen aan de eucharistieviering. De eucharistieviering wordt voorgegaan door de plaatselijke priester. Nav Kerstmis, de goede week, Pasen, de mei-maand,... zijn er specifieke vieringen waar de bewoners toe uitgenodigd worden. 

Ook bewoners met een andere geloofsovertuiging zijn welkom bij Zilvervogel. 

Ondersteunende diensten

Hoteldienst

De medewerkers hoteldienst helpen ons bij het onderhouden van de kamers, het opmaken van de bedden, het opdienen van de maaltijd, het afwassen van bestek, het herstellen van technische defecten, enz. Een leuk weetje, we maken hierbij gebruik van ecologische schoonmaakproducten.

Kapper & pedicure

Verzorgde haren en propere nagels, iedereen laat zich graag eens verwennen. Bij Zilvervogel kunnen onze bewoners gesoigneerd worden door de kapper en pedicure. De kapper komt wekelijks langs en voor de pedicure wordt in samenspraak met een medewerker een afspraak gemaakt. De betaling gebeurt via uw maandelijkse verblijfsfactuur.

Was en linnen

Bedlinnen wordt door ons gewassen en is inbegrepen in de dagprijs van de kamer. 

Persoonlijke was kan u meegeven met familie en vrienden of kan door Zilvervogel uitbesteed worden. De kosten worden aangerekend via de maandelijkse verblijfsfactuur.

Mobiele winkel

Op elke woonvorm komt wekelijks op vrijdagnamiddag een vrijwilliger langs met onze ‘mobiele winkel’. Bewoners die zin hebben in een zoete zonde, postzegels of wenskaarten nodig hebben, willen genieten van vers fruit,  frisdrank willen kopen, diabetesproducten willen aanschaffen, enz. kunnen wekelijks hier terecht. Is het product niet voorhanden, kan u het bestellen. Zilvervogel verrekent de aangekochte artikelen via uw maandelijkse verblijfsfactuur.

Post

Inkomende post, kranten en tijdschriften op naam ontvangen onze bewoners in hun eigen brievenbus op de woonvorm of indien gewenst op de kamer. Wilt u een brief versturen, kan u deze afgeven aan een medewerker. 

Bibliotheek

De boekenwormen onder jullie kunnen elke vrijdagnamiddag terecht in onze bibliotheek. In samenwerking met het Rode Kruis bestaat de bibliotheek uit  een gevarieerd en ruim assortiment aan boeken. Het aanbod wordt op regelmatige tijdstippen vervangen. Grootletterboeken, gesproken boeken, DVD’s en CD’s zijn bij ons ook te vinden.

Zaal voor speciale gelegenheid

Viert u een speciale gelegenheid? Het woonzorgcentrum beschikt over een zaaltje waar u familie en vrienden in alle rust kan ontvangen. Tijdig reserveren is aangewezen. Voor de voorwaarden kan u contact opnemen met de medewerker aan het onthaal.